Η Ρωξελάνη, γνωστή και ως Χουρρέμ
Ποια είναι η Χουρρέμ; Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από την σειρά του Ant1, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ωστόσο η Χουρρέμ αποτελεί μια από τις Σουλτάνες που επηρέασαν σημαντικά τις αποφάσεις του Σουλτάνου . Απέκτησε πολύ γρήγορα μεγάλη δύναμη όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Ρωξελάνα ή Ρωξελάνη ή Ρωζελάνα ηταν Ουγκρανή κόρη χριστιανού ιερέα, (η κατά κόσμον Αλεξάνδρα Λισόφσκα ) γεννήθηκε το 1506. Κάποια ορδή Τατάρων την σκλάβωσε και βρέθηκε στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Εκεί την αγόρασε ο Μεγάλος βεζίρης ο Ιμπραήμ και την πρόσφερε δώρο στη Βαλιντέ σουλτάν Χάφσα, μητέρα του Σουλεϊμάν. Στο Παλάτι δέχτηκε ειδική εκπαίδευση. Εξαιτίας της ομορφιάς, της θηλυκότητας της. το ταλέντο της και την εξυπνάδα της προσέλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον του Σουλτάνο, ο οποίος την κάλεσε του αρκετά συνεχόμενα βράδια.
Η Χουρρέμ γρήγορα κέρδισε την αγάπη του Σουλτάνου,ο οποίος παραμέλησε την νόμιμη γυναίκα του την Μαχιντεβράν μια πανέμορφη ψηλή Αρναούτισα που είχε μετονομαστεί Γκιούλμπαχάρ (Ανοιξιάτικο Ρόδο,) και ήταν μητέρα του Μουσταφά, του μεγαλύτερου γιου του σουλτάνου και διαδόχου του.
Ο καβγάς με την Μαχιντεβράν.
Η Μαχιντεβράν, αφού αντιλήφθηκε ότι ο Σουλτάνος είχε μαγευτεί από την Χουρρέμ. της επιτέθηκε και της γρατζούνισε με τα νύχια της. Όταν ο Σουλεϊμάν έμαθε για το συμβάν αυτό. τιμώρησε την Μαχιντεβράν,η οποία εκδιώχθηκε από το παλάτι. καθώς ο Σουλτάνος την έστειλε στην περιοχή της Μανίσα μαζί με τον γιο της τον Μουσταφά.
Η ζωή της με τον Σουλεϊμάν.
Αφού η Χουρρέμ, ξεφορτώθηκε την Μαχιντεβράν, ασχολήθηκε με θέματα της διοίκησης. Αφού στήριξε το πόλεμο στη Περσία, ενίσχυσε λόγω της καταγωγής της, την ειρήνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Ρωσία και την Πολωνία.
Η δράση της ως Χασεκί Σουλτάνα.
Ο Σουλεϊμάν, ήταν ο πρώτος Σουλτάνος μετά τον Ορχάν Γαζί, ο οποίος έκανε 6 παιδιά ( ο Μεχμέτ, Ο Σελίμ((ο επόμενος Σουλτάνος)), η Μιχριμά, ο Βαγιαζήτ, ο Αμντουλάχ και η Τζιχανγκίρ) με μια παλλακίδα, παραμερίζοντας την νόμιμη γυναίκα του. Η Χουρρέμ εκτός από την πολιτική, ασχολήθηκε και με την δημιουργία κάποιων δημόσιων κτηρίων που λειτούργησαν ως φιλανθρωπικά ιδρύματα . Ανάμεσα σε αυτά τα κτήρια ήταν ένα τζαμί, σχολέια, νοσοκομεία για γυναίκες κ.α.
Το χαμάμ της Χασεκί Σουλτάνας Χουρρέμ.
Ανάμεσα στα κτήρια που έχτισε. ήταν και ένα χαμάμ στην περιοχή της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. Το κτήριο χτίστηκε από τον περίφημο Οθωμανό Αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.
Ο Θάνατος.
Η Χουρρέμ, πέθανε στις 15 Απριλίου του 1558, σε ηλικία 52 ετών. Η Χουρρέμ δεν πρόλαβε να δει κανένα από τα παιδιά της να ανεβαίνει στο Θρόνο. Ο τάφος της βρίσκετε στο Τζαμί Σουλειμάνιγιε.