η εξωτερική άποψη |
Όποιος έχει περάσει από την περιοχή του Κεράτιου Κόλπου και συγκεκριμένα από το Εμίνονου, τότε είναι αδύνατον να μην έχει πέσει η ματιά του στο επιβλητικό τζαμί της περιοχής, το Γενί Τζαμί ή το Τζαμί της Βαλιντέ Σουλτάνας.
Η κατασκευή του αυτοκρατορικού αυτού Τζαμιού ξεκίνησε το 1597 από την Σουλτάνα Σαφιγιέ, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Γ'. Ο πρώτος αρχιτέκτονας που ανέλαβε το έργο ήταν ο Νταβούτ Αγάς, μαθητής του περίφημου Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.
Μετά τον θάνατο του Νταβούτ αγά, το έργο το ανέλαβε ο Νταλγκίτς Αχμέτ Αγάς. Η κατασκευή διήρκεσε αρκετά χρόνια και πέρασε από πολλές περιπέτειες και ολοκληρώθηκε από την Τουρκιάν Χατιτζέ Σουλτάνα.
το εσωτερικό του τεμένους |
Η κατασκευή σταμάτησε για κάποιο καιρό, όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Α', ο οποίος δεν είχε ενδιαφερθεί στο να συνεχίσει το έργο.
Το 1661 η Τουρκιάν, μητέρα του Σουλτάνου Μεχμέτ του Δ', η οποία προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Μουσταφά Αγά. Το 1663, μετά από 66 χρόνια, το έργο ολοκληρώθηκε, οπότε και δόθηκε σε λειτουργία για το κοινό.
από την γέφυρα του Γαλατά |
Το Γενί Τζαμί αποτελούσε ένα kulliye, το οποίο ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, στου οποίου το κέντρο υπήρχε το τέμενος και στο εξωτερικό χώρο υπήρχαν μεντρεσέδες, κουζίνες, φούρνοι, χαμάμ, ντουρουσσίφα ( θα αναφερθώ σε αυτά σε επόμενο κείμενο) και άλλα κτίρια για την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Η Σαφιγιέ, ήθελε να χτίσει το τζαμί στην περιοχή του Εμίνονου, καθώς εκεί υπήρχε μια Εβραϊκή κοινότητα με μεγάλη επιρροή.
η αυλή του τεμένους |
Οι τοίχοι του, με το πέρασμα των χρόνων κατεδαφίστηκαν. Οι μεντρεσέδες επίσης δεν άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Η Αιγυπτιακή αγορά ( γνωστοί σε όλους μας) είναι η κλειστή αγορά του Τζαμιού.
Επίσης στο kulliye υπάρχει ο τάφος της Σουλτάνας Χατιτζέ καθώς και ηγεμόνων και πριγκίπων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.