Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Το μεγάλο διαμάντι του μουσείου Top Kapı.

Το μεγάλο διαμάντι του μουσείου Top Kapı
Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα στο μουσείο Top Kapı της Κωνσταντινούπολης, είναι αυτό του μεγάλου διαμαντιού. Το επεξεργασμένο διαμάντι εκτίθεται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στο κόσμο.
το μουσείο Top Kapı
Το μεγάλο διαμάντι, είναι 83 καρατίων (17 γραμμάρια) και θεωρείτε το μεγαλύτερο κειμήλιο της Οθωμανικής περιουσίας, η οποία βρίσκεται στο Κιόσκι του Κατακτητή στο Τοπ Καπί, στο οποίο μεταξύ άλλων βρίσκονται έργα κεραμικής, ισλαμικής καλλιγραφίας, χειρόγραφα, υφάσματα, τεχνουργήματα καθώς και ισλαμικά κειμήλια μεγάλης αξίας.




Μορφή.

Αρχείο:Διαμάντι Μουσείου Top Kapi.JPG


Το διαμάντι των 86 καρατίων , περιβάλλεται από μια διπλή σειρά από 49 μικρότερα διαμάντια.







Υποθέσεις σχετικά με την προέλευση του. 

Το ζήτημα της προέλευσης του διαμαντιού δεν είναι ξεκάθαρο, υπάρχουν αρκετές εκδοχές σχετικά με αυτήν. Όπως συμβαίνει και με άλλα ιστορικά διαμάντια είναι αρκετά δύσκολο να διαχωριστεί η αλήθεια από τους μύθους.

Οι εκδοχές που υπάρχουν είναι:
  • Η πρώτη εκδοχή αναφέρει, ότι τι 1969. ένας φτωχός ψαράς, βρήκε το διαμάντι σε ένα σωρό με σκουπίδια, στη περιοχή Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης. ο άνδρας αυτός μη γνωρίζοντας την αξία αυτού που βρήκε, το κουβαλούσε μαζί του για κάποιες μέρες  ο πούλησε σε ένα έμπορο κουταλιών γιά δύο κουτάλια. Ο έμπορος το προώθησε σε ένα κοσμηματοπώλη, το διαμάντι προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών κοσμηματοπωλών  Ωστόσο η φήμη του διαμαντιού έφτασε στα αυτιά του σουλτάνου Μεχμέτ του 4ου, ο οποίος διέταξε να του το φέρουν αμέσως σε αυτόν.  Γι’ αυτό αποκαλείται και το διαμάντι του κουταλά.
  • Μια ακόμα εκδοχή είναι αυτή του Λοχαγού Καμούς. Ο Αλή Πασάς συνέλαβε στην Πρέβεζα τον Λοχαγό Καμούς, ο οποίος ήταν εραστής της μητέρας του Βοναπάρτη, Νομπίλ Μαρία Λετίσια, η οποία έκανε δωρεά το διαμάντι στο Σουλτάνο Σελίμ τον 3ο, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Καμούς.
Η κυρά Βασιλική και το διαμάντι.

Υπάρχει μια εκδοχή ότι «το διαμάντι αυτό το φόρεσε μόνο η κυρά Βασιλική σύζυγος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων». Αυτό αναφέρεται από το γεγονός ότι ο Αλή Πασάς, ο οποίος ήταν διοικητής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη περιοχή της Ηπείρου. Πήρε στα χέρια του, εξαιτίας της σύλληψης του Καμούς, το διαμάντι για κάποιο χρονικό διάστημα σε αυτόν πρωτού το πάρει στα χέρια του ο Σουλτάνος. Η φήμη αυτή, μπορεί να είναι αληθινή, αν λάβουμε υπόψη την προηγούμενη εκδοχή για την προέλευση του διαμαντιού.

Η Μελίνα Μερκούρη και το διαμάντι.

Το μεγάλο διαμάντι έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την ταινία «Top Kapi», η οποία γυρίστηκε στην Καβάλα και την Κωνσταντινούπολη το 1964 με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη και τον Πίτερ Ουστίνοφ.













το trailer της ταινίας Topkapi.


Πηγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου