Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής


Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής  (1493  1566), ήταν ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566. Από τους Τούρκους αναφέρεται ως Σουλεϊμάν Α΄ ο «Κανουνί» (Νομοθέτης).  Κατά την εποχή του , η Οθωμανική Αυτοκρατορία μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Έφτασε στα τείχη της Βιέννης, την οποία όμως δεν κατέκτησε ποτέ. Θεωρείτε ο επιφανέστερος   Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς.

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα στις 6 Νοεμβρίου 1494. Πατέρας του ήταν ο Σουλτάνος Σελίμ ο Α’ και μητέρα του η Σουλτάνα Χαφσά. Σε ηλικία 7 ετών σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη μαθηματικά, ιστορία, λογοτεχνία, θεολογία και στρατιωτικές τεχνικές. Σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής οθωμανικών επαρχιών. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Σελίμ Α΄, το 1520 και αναδείχτηκε άριστος στρατηγός, νομοθέτης, κυβερνήτης εξαίρετος και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών.   Ο βασιλεία του Σουλεϊμάν διήρκεσε 46 χρόνια (1520-1566). Υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος σουλτάνος που ανέβασε στο θρόνο μια χριστιανή δούλη, την πανέμορφη Ρωξελάνη, η οποία πήρε το όνομα Χουρέμ. Μαζί της έκανε πέντε παιδιά: τον Μωάμεθ, τον Σελίμ, τον Βαγαζίτ, τον Τζιχανγκίρ και την Μιχριμάχ.

 

Σουλεϊμάν ο Β' ο νομοθέτης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο πατέρας του, Σελίμ ο Α’, έδωσε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση του Σουλεϊμάν. Τα πρώτα του μαθήματα ο Σουλεϊμάν τα πήρε από την γιαγιά του Γκιουλμπαχάρ Χατούν. Σε ηλικία 7 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη στον παππού του Σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Β’ όπου εκπαιδεύτηκε από τον διάσημο εκπαιδευτικό Χαιρεντίν Καρακίζογλου. Σπούδασε μαθηματικά, ιστορία, λογοτεχνία, θεολογία και στρατιωτικές τεχνικές.

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ
Σε ηλικία 15 ετών, με δική του επιθυμία, ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής οθωμανικών επαρχιών. Το 1512, ο πατέρας του ανέβηκε στο θρόνο. Ο Σουλεϊμάν κλήθηκε από τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη για να αναλάβει χρέη αντιβασιλέα. Με το θάνατο του Σελίμ το 1520, ο Σουλεϊμάν ανέβηκε στο θρόνο χωρίς αντιδράσεις καθώς όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για έναν σοβαρό και σίγουρο για τις δυνατότητες του άνδρα. Δεν δίστασε ποτέ και δεν αναίρεσε ποτέ τις εντολές που έδινε. Αναδείχτηκε άριστος στρατηγός, νομοθέτης, κυβερνήτης εξαίρετος και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ
Ανέλαβε μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών, ξεκινώντας με την κατάληψη του Βελιγραδίου το 1521. Το 1522 κατέλαβε τη Ρόδο και επέτρεψε στους Ιωαννίτες ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στη Μάλτα, την οποία απέτυχε να καταλάβει μετά από μακρά πολιορκία (18 Μαΐου-8 Σεπτεμβρίου 1565). Από το 1521 μέχρι το 1556 τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Ουγγαρία, την Τρανσυλβανία, τη  Σλοβενία, τη Μολδαβία στην Ευρώπη, το Κουρδιστάν, τη Μεσοποταμία, τη Γεωργία στην Ασία, την Τριπολίτιδα, την Τύνιδα και το Αλγέρι στην Αφρική, ενώ ο στόλος του κυριαρχούσε με επικεφαλής τον αρχιπειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Στις 29 Αυγούστου 1526 νίκησε το Λουδοβίκο Β΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μοχάτς, κατέλαβε μέρος της Ουγγαρίας και αναγνώρισε ως βασιλιά της τον υποτελή του Ιωάννη Ζαπόλσκι της Τρανσυλβανίας. Καθώς ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε΄ και ο αδερφός του, αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος ανακατέλαβαν την Ουγγαρία, ο Σουλεϊμάν εισέβαλε δύο φορές στην Αυστρία, το 1529 και το 1532 και προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει τη Βιέννη, πολιορκώντας την το 1529. Η αποτυχημένη αυτή απόπειρα θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος των επεκτατικών πολέμων των Οθωμανών προς τη Δυτική Ευρώπη.



ΘΑΝΑΤΟΣ
Πέθανε το 1566 από αποπληξία, κατά την έναρξη νέας εκστρατείας κατά της Ουγγαρίας. Τάφηκε σε οκταγωνικό μαυσωλείο, στο Σουλεϊμανιέ Τζαμί (στο νοτιοανατολικό περίβολο). Τον διαδέχτηκε ο γιος του Σελίμ, ο οποίος δεν συνέχισε το σημαντικό έργο που άφησε ο πατέρας του και ο παππούς του.


 τα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά τον θάνατο του Σουλειμαν


  • ΜΙΜΑΡ ΣΙΝΑΝ
Ήταν σημαντικός Οθωμανός αρχιτέκτονας. Θεωρείται πως επέφερε σημαντικές καινοτομίες τόσο στην κοσμική όσο και τη θρησκευτική αρχιτεκτονική της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γενικότερα του ισλαμικού κόσμου. Συμμετέχοντας στις εκστρατείες του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, απέδειξε τις εξαιρετικές του τεχνικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του, αφού με μεγάλη επιτυχία ανέγειρε κάστρα, γέφυρες και στρατιωτικές οχυρώσεις. Εν γένει η στρατιωτική σταδιοδρομία του πρόσφερε το υπόβαθρο της γνώσης αρχιτεκτονημάτων μνημειακού χαρακτήρα, πηγές έμπνευσης για τις δικές του μεταγενέστερες κατασκευές. Το  1538  αναδείχθηκε πρώτος αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας.

 To  Σουλεϊμανιέ Τζαμί