Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Πρόεδροι της Τουρκίας, μέρος 1, Mustafa Abdülhalik Renda

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να ασχοληθώ με τους Προέδρους και τους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας, έτσι λοιπόν αποφάσισα να το ξεκινήσω. Η Τουρκία είχε συνολικά 11 Προέδρους (και 5 προσωρινούς) από το 1923 έως  σήμερα, από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο σημερινό Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Θα ξεκινήσω από τον Mustafa Abdülhalik Renda, πρώτο προσωρινό Πρόεδρο, για μόλις μια μέρα  και μετά και θα αφήσω τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το τέλος, διότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και χώρο για να ασχοληθούμε με τον Ατατούρκ.
O Mustafa Abdülhalik Renda,  γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Από το 1902 ως το 1918, υπηρέτησε σε πολλές πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως κυβερνήτης επαρχίας και κυβερνήτη. Το 1918 εξορίστηκε στη Μάλτα για έξι μήνες. Μετά την επιστροφή του, διορίστηκε υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείου Εσωτερικών. Έγινε κυβερνήτης του Ικονίου, στη συνέχεια διορίστηκε  Κυβερνήτης της Σμύρνης όταν οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου  την πόλη μετά την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων. Έπαιξε σημαντικό ρόλο και κατά την διάρκεια των διώξεων των Αρμενίων από την επαρχίας Μπιτλίς, όπου ήταν κυβερνήτης.
Ήταν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Ατατούρκ. Από την 1 Μαρτίου του 1935 διορίστηκε επικεφαλής (πρόεδρος) της Τουρκικης Βουλής, με τον θάνατο του Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου του 1938, ανέλαβε προσωρινός Πρόεδρος (είναι μέρος των καθηκόντων του επικεφαλή της Βουλής) μόλις για 1 μέρα και στις 11 Νοεμβρίου παρέδωσε στον Ισμέτ Ινονού,  ο Mustafa Abdülhalik Renda παρέμεινε στο αξίωμα του επικεφαλή της Βουλής μέχρι τον Αύγουστο του 1946.
Πέθανε την 1η Οκτωβρίου 1957 στο Erenköy, στην Κωνσταντινούπολη. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Cebeci Asri  στην Άγκυρα.
 
ο τάφος του Mustafa Abdülhalik Renda στο νεκροταφείο Cebeci Asri