Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

110 χρόνια Μπεσίκτας....

Πριν 2 μέρες, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Τουρκίας, είχε τα γενέθλια του. Φυσικά μιλάμε για την Μπεσίκτας, έναν από του σημαντικότερους αθλητικούς συλλόγους της Τουρκίας και όχι μόνο. 
19/3/1903-19/03/2013, 110 χρόνια ιστορίας, για τον σύλλογο-σύμβολο της Τουρκίας...Για ένα σύλλογο που συνδέει το Οθωμανικό παρελθόν με την σημερινή Τουρκία..
19:03, η νύχτα μέρα στη Κωνσταντινούπολη, οι εορταστικές εκδηλώσεις παίρνουν φωτιά...με  αποκορύφωμα τα πυροτεχνήματα ...
Πρώτου συνεχίσω με το ιστορικό κομμάτι, ας δούμε και λίγες εικόνες από την ημέρα εκείνη.....





Η περιοχή του Μπεσίκτας

Η Μπεσίκτας, κατά τα Βυζαντινά χρόνια γνωστό ως Διπλοκιόνιο, όνομάζεται η περιοχή της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στο Βόσπορο.
Στην περιοχή, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε η εκκλησία της Κουνόπετρας όπου φυλλάσονταν το ανάκλιντρο του Χριστού στη φάτνη όπου γεννήθηκε (κουνόπετρα είναι η μετάφραση του σημερινού ονόματος).
Η περιοχή εξελίχθηκε σε θέρετρο της Οθωμανικής δυναστείας, οι οποίοι έχτισαν εκεί θερινά ανάκτορα και παραθεριστικές κατοικίες. Καθώς και το Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, το οποίο σίγουρα θα έχετε θαυμάσει εάν έχετε περάσει από την περιοχή.




19/03/1903

Beşiktaş ιδρύθηκε το 1903 κατά τη διάρκεια της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια ομάδα από 22 νεαρά άτομα συγκεντρώνονταν κάποιες μέρες της εβδομάδας με σκοπό να εκτελέσει σωματικές ασκήσεις στο Serencebey γειτονιά της Μπεσίκτας. Μέλη της ομάδας των ατόμων αυτών ήταν, οι γιοί του Οσμάν Πασά, Μεχμέτ Samil και Hüseyin Bereket, και κάποιοι άλλοι νέους της γειτονιάς - όπως ο Fetgeri Αχμέτ, Μεχμέτ Αλί Fetgeri, Nazım Nazif, Cemil Ρeti και Sevket. 

Οι ιδρυτές του συλλόγου


Εν το μεταξύ, την περίοδο εκείνη ο  Σουλτάνος ​​Αμπντούλ Χαμίντ Β, είχε αναθέσει σε μυστικούς πράκτορες του να επιβλέπουν αν υπάρχουν σύλλογοι οι οποίοι αναπτύσσονται κρυφά με πολιτικούς σκοπούς. Οι πράκτορες αυτοί πήγαν στην αστυνομία τους νέους αυτούς. Δεδομένου ότι δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο, το οποίο βρισκόταν σε δυσμένεια εκείνες τις ημέρες, αλλά ασχολούνταν μόνο με σωματικές ασκήσεις, καθώς και ότι οι νέοι αυτοί ήταν κοντά στο Παλάτι, είχε ως αποτέλεσμα να μην τιμωρηθούν και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν. Στην πραγματικότητα, Şehzade Abdülhalim, γιος του Σουλτάνου, υποστήριξε αυτούς τους νέους και άρχισε να συμμετέχει αρκετά συχνά και ίδιος στις προπονήσεις τους. Ο διάσημος πυγμάχος και παλαιστής Kenan Μπέη πήρε και αυτός μέρος στις προπονήσεις.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Μπερεκέτ ιδρύθηκε το 1903, με ειδική άδεια από της αρχές.

Το πρώτο σήμα, σχεδιασμένο από τον  Μεχμέτ Σαλήμ Μπέη


Η αλλαγή του ονόματος

Μετά τα πολιτικά γεγονότα του Μαρτίου του 1909,  στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν από την Αδριανούπολη ο Fuat Balkan και ο  Mazhar Kazancı. Ο πρώτος ήταν προπονητής ξιφασκίας και ο δεύτερος παλαιστής και αρσιβαρίστας. Με την αποκατάσταση της πολιτικής κατάστασης, οι 2 αυτοί θα έρθουν σε επαφή με το Γ.Σ Μπερεκέτ, τους οποίους θα πείσουν να γυμναστούν μαζί τους. Ο  Fuat Balkan θα παραχωρήσει τον πρώτο όροφο του σπιτιού του στο Ιχλαμούρ, στο Μπεσίκτας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως γραφεία του συλλόγου. Ο Γ.Σ Μπερεκέτ, θα αλλάξει το όνομα του σε ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ. Τα πρώτα τμήματα ήταν, γυμναστική, πάλη, ξιφασκία, πυγμαχία και στίβο. Σημαντικοί ξιφομάχοι ήταν οι Refik και Serafettin Begs.
Η Μπεσίκτας το 1903

03/01/1910

Την  ημερομηνία αυτή ο Οθωμανικός Γυμναστικός Σύλλογος Μπεσίκτας, γίνεται ο πρώτος αναγνωρισμένος σύλλογος της χώρας. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά ο διοικητής του Πέρα, Μουχιτίν Μπέης. Η απήχηση του συλλόγου μεγάλωσε αρκετά, τα γραφεία μεταφέρθηκαν από το Ιχλαμούρ στο κτήριο 49 στο Ακαρετλέρ σε μεγαλύτερο κτήριο. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια μεταφέρθηκαν στο κτήριο 84 πάλι στο Ακαρετλέρ. Η αυλή πίσω από το κτήριο μετατράπηκε σε γήπεδο.

Η ίδρυση του Ποδοσφαιρικού τμήματος

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της Μπεσίκτας ιδρύθηκε το 1911 όταν προσχώρησαν στον σύλλογο δύο τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής του Μπεσίκτας, η "Valideçeşme" και η "Basiret".  Την προσπάθεια ξεκίνησε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Valideçeşme, Αχμέτ Σεραφεττίν Μπέης (Σερέφ Μπέης), ο οποίος προσχώρησε με την ομάδα του στην  Μπεσίκτας, μετά τον ακολούθησε και η Basiret. Οι πρώτες προπονήσεις έγιναν στην αυλή των γραφείων της ομάδας στο Ακαρετλέρ.  Στην αρχή τα χρώματα της ομάδας ήταν το ερυθρόλευκα, αλλά το κόκκινο αντικαταστάθηκε από το μαύρο ως ένδειξη πένθους για τις εδαφικές απώλειες της Τουρκίας στα Βαλκάνια κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Η Μπεσίκτας εκείνη την εποχή ήταν ο μόνος τουρκικός αθλητικός σύλλογος της χώρας για αυτό και αγωνίστηκε σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις ως αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Ως εκ τούτου η Μπεσίκτας είναι η μόνη τουρκική ομάδα που της επιτρέπεται να φέρει στο έμβλημά της την τουρκική σημαία.
Η ομάδα μεσουράνησε στο τουρκικό ποδόσφαιρο κατά την δεκαετία του '40 και αυτό είχε ως επακόλουθο να αποκτήσει το προσωνύμιο Μαύροι Αετοί (Καρά Kartallar), το οποίο καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 1941 και από τότε συνοδεύει την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.
Ο πρώτος τίτλος στο πρωτάθλημα Κωνσταντινούπολης  η ομάδα αφού κέρδισε όλους του αγώνες στους ομίλους, στο τελικό κέρδισε την Νταρουσσάφακα με 2-1 στο τελικό, στις 23 Ιουλίου 1920.
Η Μπεσίκτας παρουσίασε ανταγωνιστικές ομάδες και κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60 όπως και στις αρχές της δεκαετίας του '80 αλλά η η πιο επιτυχημένη περίοδος του συλλόγου είναι αναμφισβήτητα η δεκαετία του '90 όταν έχοντας στην τεχνική της ηγεσία τον Άγγλο προπονητή Γκόρντον Μάιλν (Gordon Milne) πανηγύρισε την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων (3 από αυτά συνεχόμενα) και 3 κυπέλλων.

Ο πρώτος προπονητής

Ο Αχμέτ Σεραφεττήν Μπέης, ήταν ο πρώτος προπονητής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Μπεσίκτας, καθώς και ο δημιουργός του τμήματος.  Γεννήθηκε το 1894 στην Κωνσταντινούπολη. Ως προπονητής, ανέλαβε την Μπεσίκτας από το 1911-1925, μια περίοδο όπου κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Κωνσταντινούπολης και όνειρο του ήταν η κατασκευή γηπέδου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1933, λίγους μήνες όμως αργότερα αρρώστησε βαριά και πέθανε. Το νέο γήπεδο πήρε το όνομα του. 
Το Seref Stadium

Το Ινονού

Έδρα της Μπεσίκτας είναι το Ισμέτ Ινονού Στάντιουμ το οποίο φέρει το όνομα του δεύτερου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ισμέτ Ινονού, και εγκαινιάστηκε στις 19 Μαΐου του 1947. Ο πρώτος αγώνας που διεξήχθη στο Ινονού ήταν φιλική αναμέτρηση μεταξύ της Μπεσίκτας και της σουηδικής ΑΙΚ Στοκχόλμης.Το γήπεδο ανακατασκευάστηκε το 2004 με κυριότερες αλλαγές την αφαίρεση του στίβου και την επέκταση του αγωνιστικού χώρου, καθώς και της χωρητικότητας (32.086 θέσεις).
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο όπου ο θεατής έχει τη δυνατότητα να βλέπει δυο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.
Φέτος είναι η τελευταία σεζόν για το γήπεδο αυτό, καθώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την οικοδόμηση του νέου γηπέδου της Μπεσίκτας, το οποίο θα  πάρει το όνομα Σερέφ.



Βίντεο από τον αγώνα με την Λίβερπουλ, από το αγώνα αυτό, οι οπαδοί της Μπεσίκτας, κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ ντεσιμπέλ, 132....δείτε το Βίντεο αξίζει...




Ο μεγαλύτερος οπαδός

Τον τίτλο του μεγαλύτερου  οπαδού της Μπεσίκτας, δεν τον έχει άλλος από την πιο σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ιδρυτής και ο αναμορφωτής του Τούρκικου κράτους, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Τούρκικης Δημοκρατίας από το 1923 μέχρι και τον θάνατο του το 1938. Η σχέση της Μπεσίκτας και του Κεμάλ Ατατούρκ ξεκινά από το 1915 όταν ο Κεμάλ θα εμπιστευτεί την φροντίδα΄της αδερφής και την μητέρας του, όταν αυτός έλειπε στο μέτωπο, στα μέλη της Μπεσίκτας, καθώς η οικία του ήταν κοντά στα γραφεία της ομάδας στο Ακαρετλέρ. Επίσης τα μέλη της Μπεσίκτας στήριξαν τις προσπάθειες του Κεμάλ, σχετικά με την αναμόρφωση της χώρας.
"GENTLEMEN,
I HAVE BEEN FOLLOWING YOUR AND YOUR PLAYERS’ SERIOUS WORK, AGILITY AND COMPETENCY WITH GREAT ATTENTION AND PLEASURE FOR QUITE SOME TIME. 
REGARDLESS OF HOW A PERSON IS DEVELOPED INTELLECTUALLY, IF HIS PHYSICAL DEVELOPMENT IS INSUFFICIENT, HE CANNOT CARRY THAT ADVANCED MIND FORWARD AS IN THE CASE OF AN INEFFECTIVE DEFENSE OF FATHERLAND BY A YOUTH LACKING PHYSICAL ACTIVITY AND SPORTS.  
ALL THESE YOUNGSTERS, YOU ARE TRYING TO BRING UP WITH THE LATEST SCIENTIFIC METHODS, WILL BE ABLE TO DEFEND THIS FATHERLAND ONLY IF THEY ARE COMPLETELY DEVELOPED BOTH PHYSICALLY AND INTELLECTUALLY. AND THEN THEY WILL PROVE THE ETERNAL POWER OF THIS TURKISH NATION AGAINST THEIR EUROPEAN COUNTERPARTS NOT ONLY IN THE SCIENTIFIC FIELD BUT IN ALL KINDS OF SPORTS COMPETITIONS AS WELL.   
I SINCERELY CONGRATULATE YOU ON YOUR ONGOING EFFORT AND EXPECT TO HEAR GREAT ACHIEVEMENTS IN THE FUTURE FROM YOU.’’
ATATÜRK - 1915

Λόγια του Κεμάλ για την Μπεσίκτας.



Ο πρώτος πρόεδρος

Πρώτος Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Μεχμέτ Σαμίλ Οσμάνογλου, ο οποίος ανέλαβε το 1903-1908, ο ίδιος ήταν και ο σχεδιαστής του πρώτου σήματος του συλλόγου. Ήταν 16 χρονών όταν μαζί με τους υπόλοιπους νέους δημιούργησαν το σύλλογο, στον κήπο του πατέρα του Οσμάν Πασά στο Serencebey.
 ο Μεχμέτ Σαμίλ Οσμάνογλου



Κάποια σημαντικά αγωνιστικά επιτεύγματα




--Ο πρώτος χρονολογικά τουρκικός αθλητικός σύλλογος (1903).
--Η μοναδική ομάδα που κατέκτησε το Τουρκικό Πρωτάθλημα αήττητη.
--Η ομάδα με το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς ήττα (56 αγώνες).
--18 Συνεχόμενες νίκες .
--Νικήτρια ομάδα του πρώτου τουρκικού Σούπερ Καπ το 2006 (νίκη με επί της Γαλατασαράι 1-0).


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

κύρια πηγή μου ήταν ο επίσημη σελίδα της ομάδας, https://www.bjk.com.tr

Χρόνια πολλά Μπεσίκτας.....



2012 - Fikret Orman