Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ο Προφήτης Μωάμεθ και το Κοράνι.


Ποιος είναι ο Προφήτης Μωάμεθ;


 Ο Μωάμεθ (Μουχάμεντ ή Μωχάμαντ). Ο Προφήτης του Ισλάμ, γεννήθηκε περί του 570/580 μ.Χ στη Μέκκα, άνηκε στην αριστοκρατική φυλή των εμπόρων Κοραϊσιτών, όχι όμως στην ηγετική τους ολιγαρχία. Η οικογένεια του Προφήτη ανήκε στους Χασιμίτες,  οι οποίοι είχαν θρησκευτικά καθήκοντα στο τέμενος της Μέκκας. Ο Μωάμεθ παντρεύτηκε μια εύπορη και κατά πολύ μεγαλύτερη του Χαντιγιά. Μαζί της απόκτησε αρκετές κόρες. Σε ηλικία σαράντα ετών, του φανερώθηκε ο λόγος του Θεού και ξεκίνησε το κήρυγμα του, το οποίο δεν βρήκε θετικό τους κατοίκους της Μέκκας.
 Το 622μ.χ, οι κάτοικοι της Μεδίνας κάλεσαν τον Μωάμεθ στη πόλη τους, όπου ο Μωάμεθ συνέχισε εκεί τι κήρυγμα του. Η μετοικεσία του προφήτη, ονομάστηκε «εγίρα» και αποτελεί το πρώτο έτος του Μουσουλμανικού ημερολογίου.
 Το 630 μ.Χ ο Μωάμεθ επέστρεψε νικητής στη Μέκκα, αμέσως μετά την μάχη στο Χάνδακα, γκρέμισε όλα τα είδωλα στη Καάμπα και αφιέρωσε το τέμενος στον Ένα και Μοναδικό Θεό.
 Το 632 μ.Χ, ο Μωάμεθ πέθανε έχοντας κατορθώσει να ενώσει όλες τις φυλές της αραβικής χερσονήσου.

Λίγα λόγια για το Κοράνι


Το κεντρικό θέμα του Κορανίου είναι ο άνθρωπος και χωρίζεται σε 3 κατηγορίες.
  • ·       Ο άνθρωπος και η σχέση του με τον Δημιουργό του.
  • ·       Ο άνθρωπος και η σχέση με τον ίδιο του τον εαυτό.
  • ·       Ο άνθρωπος και η σχέση του με την υπόλοιπη δημιουργία.

Το Κοράνι, χωρίζεται σε 114 σούρες, οι οποίες δεν συνδέονται ούτε θεματικά ούτε χρονικά καθώς σύμφωνα με τους Ισλαμολόγους υπάρχουν δυο χρονικές φάσεις, η πρώτη φάση είναι από το 610-622 μ.Χ, από το κήρυγμα του Μωάμεθ στη Μέκκα και η δεύτερη φάση είναι από το κήρυγμα του Μωάμεθ στη Μεδίνα το 622-632 μ.Χ.. Με την πάροδο των χρόνων υπήρχαν ανάγκες για κάποιες συμπληρωματικές οδηγίες, αυτές ήταν τα χαντίθ, συγκεντρώθηκαν από τους Ουλεμάδες και είναι τα λόγια, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του προφήτη. Όλα αυτά και με βάση και την σούννα , οι παραδόσεις για τη ζωή του  Προφήτη, διαμόρφωσαν τις θεμελιώδες αρχές του Ισλάμ, την «α-σαχάντα», δηλαδή την ομολογία της πίστεως, ένας είναι ο Θεός και προφήτης του ο Μωάμεθ, και τα τέσσερα (4) καθήκοντα του μουσουλμάνου, τα οποία πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής του.
1.    «ζακάτ», ελεημοσύνη, πληρωμή της δεκάτης.
2.    «α-σαούμ», νηστεία τον μήνα του Ραμαζανιού.
3.    «α-σαλά», προσευχή πέντε φορές την ημέρα.
4.    «χαντζ», προσκύνημα στο ναό της Κααμπά στη Μέκκα και στο τάφο του Μωάμεθ στη Μεδίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου