Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γέφυρα του Βοσπόρου

Από την αρχαιότητα ακόμα υπήρχε η ιδέα κατασκευής μιας γέφυρας που θα ένωνε τις δυο ακτές του Βοσπόρου. Μια πρώτη προσωρινή γέφυρα κατασκευάστηκε από τον Πέρση Δαρείο Α', με σκοπό την μεταφορά των στρατευμάτων του. 
Η ιδέα της κατασκευής μιας μόνιμης γέφυρας ανήκει στον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ το 1900,  κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Γέφυρα του Βοσπόρου

Τελικά το 1957, η ιδέα αυτή ξεκινά να υλοποιείται, με απόφαση του 13ου Τούρκου Πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, ξεκινά η σχεδίαση της 1ης γέφυρας του Βοσπόρου από τους Άγγλους σχεδιαστές Sir Gilbert Roberts και William Brown. Το δομικό σχεδιασμό ανέλαβε η εταιρία  Freeman Fox & Partners, με την οποία το Τούρκικο κράτος υπέγραψε συμβόλαιο το 1968. Το Φεβρουάριο του 1970 ξεκίνησε η κατασκευή της γέφυρας από την τούρκικη κατασκευαστική εταιρία  Enka Construction & Industry Co.,την Αγγλική   Cleveland Bridge & Engineering Company και την Γερμανική  Hochtief AG. Για την κατασκευή εργάστηκαν συνολικά 35  μηχανικοί και 400 εργάτες, η γέφυρα ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1973 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Φαχρί Κορουτούρκ και τον Πρωθυπουργό Ναϊμ Ταλού. Το κόστος ανήλθε στα 200 εκατομμύρια δολάρια.
Η γέφυρα ενώνει το Ορτακόι στην ευρωπαϊκή πλευρά με το Μπεηλέρμπεη στην ασιατική και είναι για οδική χρήση. Είναι μια κρεμαστή γέφυρα με κεντρικό άνοιγμα 1.074 μέτρα και συνολικό μήκος 1.510 μέτρα. Το κατάστρωμα της γέφυρας είναι 64 μέτρα πάνω από το νερό.
Η γέφυρα σήμερα αποτελεί την 21η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.












'