Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σελιμιγιέ Τζαμί

Για ακόμη μια φορά θα ασχοληθώ με ένα έργο του αρχιτέκτονα Σινάν, γνωστός ως Μιμάρ Σινάν. 'Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα κείμενα μου έτσι και σε αυτό, ότι ο Σινάν ήταν ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής περιόδου, έζησε σε μια εποχή ιδιαίτερης ακμής της Αυτοκρατορίας  και συνέβαλε τα μέγιστα στην ακμή της Οθωμανικής τέχνης.  Ήταν ο αρχιτέκτονας 3 Σουλτάνων, του Σουλεϊμάν Α', Σελίμ Β' και Μουράτ Γ'.  Πέθανε σε ηλικία 99 χρονών (1489-1588). Ο τάφος του βρίσκεται στο Σουλεϊμάνιγιε.
Αυτή τη φορά δεν θα ασχοληθώ με κάποιο έργο του στην Πόλη, αλλά με το Σελιμιγιέ Τζαμί στην Ανδριανούπολη. Το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο και ομορφότερο έργο του Σινάν. Το τζαμί κατασκευάστηκε από το 1569 και ολοκληρώθηκε το 1579, την περίοδο του Σουλτάνου Σελίμ Β'. 
Το τζαμί αυτό, αποτελεί την χαρακτηριστικότερη απόδοση του Οθωμανικού "κουλιγιέ". Το κουλιγιέ όπως είχα αναφέρει και στο κείμενο για το Γενί τζαμί στην Πόλη (http://turkeyhistory.blogspot.gr/2013/03/yeni-cami.htmlήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, στου οποίου το κέντρο υπήρχε το τέμενος και στο εξωτερικό χώρο υπήρχαν μεντρεσέδες, κουζίνες, φούρνοι, χαμάμ, ντουρουσσίφα  και άλλα κτίριαme με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Το Σελιμιγιέ περιλαμβάνει  μεντρεσέδες (Ισλαμικά σχολεία), ένα σκεπαστό παζάρι, ένα κτήριο με ρολόι, εξωτερικό κήπο και μια βιβλιοθήκη.
Το τζαμί, σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμια πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.